Wide scale photo of the Great Court

The Great Court

At the centre of British Museum sits the largest covered public square in Europe, the Queen Elizabeth II Great Court.

Designed by Foster and Partners, the Great Court is a two-acre space enclosed by a spectacular glass roof with the world-famous Reading Room in the middle.

Free and open every day to visitors, the Great Court is one of London's most unique spaces.

In the original Robert Smirke Great Court design, the courtyard was supposed to be a garden. However, from 1852 many bookstacks were built, and along with the Reading Room it became the home of the library department of the Museum.

The department stayed in the Great Court until 1997, when it was relocated to the new British Library building in St Pancras. Now empty, the Museum took the opportunity to once again re-open the space to the public.

An architectural competition to redesign the courtyard space was launched with three aims: reveal hidden spaces, revise old spaces and create new spaces. With more than 130 entries, the eventual winner was Foster and Partners.

The £100 million project was supported by grants of £30 million from the Millennium Commission and £15.75 million from the Heritage Lottery Fund.

The Great Court was opened on 6 December 2000 by Her Majesty the Queen.

The courtyard

Creating new spaces

The Ford Centre

Educational facilities

Visitor facilities

Forecourt